Komárom


Komárom a Duna jobb partján elterülő település, melyet közúti és vasúti híd köt össze a Szlovákiához tartozó Komárommal. A város már a rómaiak idejében egyike volt a legjelentősebb központoknak, s azóta is az erődök városa maradt.

A Komárom név eredetére számos magyarázat született, de egyik sem bizonyítható minden kétséget kizáróan. Az legismertebb indoklás szerint a szlovák komár szó (magyarul szúnyog) adta a város nevét.

A település neve eredetileg Új-Szőny volt, melyet 1896-ban egyesítettek a Duna bal partján fekvő Komárommal. Másik részével Szőnnyel (római kori neve: Brigetio) pedig 1977-ben egyesült.
Komáromban a római kor óta kiemelkedő kereskedelmi és stratégiai szerepet játszott a kedvező dunai átkelés lehetősége. Vízi és szárazföldi közlekedési utak biztosították a városban a ki – és beáramlást.

800px-Komarom

A város a Duna felől

E gyönyörű természeti környezetben fekvő település számtalan értékes hagyománnyal, emlékkel, kinccsel büszkélkedhet. Jókai városa, a poéták városa (ahogy Jókai nevezte), a kalendáriumok városa, a Duna városa. E jelzőkkel szokták leggyakrabban illetni e helyet, de minden jelző elveszti jelentőségét, ha Klapka György és a vár neve felmerül.

A komáromi várat, a kor legnagyobb és szinte bevehetetlennek számító erősségét a Görgey vezette fősereg 1849. júliusi elvonulása után Klapka György tábornok védte. Miután az osztrák erők nagy része is távozott, az ostromlók gyengébbek lettek, mint a várőrség. Klapka ezt felismerve két kitöréssel szétzúzta az ostromzárat, majd felszabadította a Dunántúl északi felét.

A fegyverszünet lejártát követően kiújultak a harcok. Az ostromlók száma hamarosan 54 ezer főre duzzadt, a várat 200 ágyúból lőtték. Haynau feltétel nélküli kapitulációt követelt, de a várvédők elutasító választ adtak.

Klapka kibővített haditanácsot hívott össze, itt született javaslat a megadás politikai feltételeinek elhagyásáról. A szabadságharc utolsó katonai összecsapására Ószőnynél került sor. Az osztrák hadvezetés belátta a hatalmas veszteség valószínűségét, ezért tárgyalást kezdeményezett.

A vár átadásának feltételeit tartalmazó “hódolati szerződést” Harkálypusztán, Haynau hadiszállásán írták alá. Az egyezmény a várőrség, illetve az erődben tartózkodó személyek számára biztosította a közkegyelmet. Ezek a menlevelek a megtorlás idején sok ember életét mentették meg, egyebek között Jókai Mórét is.

A katonaság a fegyver letétele után szabadon elvonulhatott, s aki úgy kívánta, külföldre távozhatott. A vár átadása Klapka utolsó seregszemléje után, 1849. október 2-án kezdődött meg.

A két folyó partján elterülő várrendszer százhatvan éve Európa egyik legmodernebb hadászati jelentőségű építménye volt. A monarchia legnagyobb erődjében 200000 katona kapott helyet, mely fellegvár ma szlovák Komarno büszkesége. 1871-re az erődítmény egymaga nagyobb lett, mint Komárom várhírességei együttvéve.

A komáromi erődrendszer részei egyfelől a történelmi Komárom két vára Szlovákiában, másrészt az ahhoz kapcsolódó erődök a Duna jobb oldalán, a mai magyarországi Komárom területén. A bal parti várakkal szemben Szőny mellett (ma Komárom, Magyarország) felépült a Csillagerőd, a Monostori erőd és az Igmándi erőd. A hatalmas erődrendszer a XX. századra elvesztette stratégiai jelentőségét.

800px-Komarom_Fortress_03

A Csillagerőd

A rendszerváltás óta a magyar oldalon múzeum nyílt az erődrendszer részeiben. Jelenleg a Monostori erődben láthatóak a régmúlt idők eseményeit felidéző kiállítások, a Csillagerődben raktárak találhatók, az Igmándi erődben pedig a római korból feltárt kőfaragványokat tekinthetjük meg.

Komárom a szlovákiai magyar kultúra egyik legfontosabb központja, ahol
1952. óta működik a Jókai Színház.

Komárom legnagyobb könyvtára a Szinnyei József Könyvtár, de az Egyetem is gazdag könyvtárral rendelkezik.
A képtárak közül meg kell említeni a volt helyőrségi templomban működő Limes galériát és a Nádor-vonal V. bástyájában található T galériát is.

A városnak 1966 óta saját kamarazenekara van, mely a Comorra nevet viseli. A zenekar főként a komáromi zeneiskola pedagógusaiból áll, s évente többször is tartanak előadásokat.
A legjelentősebb esemény az 1991 óta minden év április végén megrendezésre kerülő Komáromi Napok ünnepi rendezvény.

Aki ezt az úti célt választja, két Komáromot üthet egy csapásra!

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*